ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Magyarországon a gyógypedagógia legfőbb letéteményese az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, melynek jogelődje 117 éve a világ első gyógypedagógus-képző felső iskolája volt. 2000 óta az ELTE egyik kara, közel ezer hallgató és oktató aktív, együttműködő közössége.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, amely mind a nyolc fogyatékossági területre képez szakembereket – „autizmus spektrum pedagógiája” szakiránya BA-szinten egyedülálló Európában –, egyben a gyógypedagógia meghatározó hazai kutatóhelye, tudományos műhelye. A hosszú évek során felhalmozott egyedülálló és komplex szaktudás kiterjed minden életkorú fogyatékossággal élő ember rehabilitációjának, képzésének, fejlesztésének, nevelésének, oktatásának és életminőség-javításának összefüggéseire, ennek érdekében a legmodernebb tudományos eredményekre támaszkodik. A Kar az Európai Felsőoktatási Térség aktív szereplője számos gyógypedagógiai és fogyatékosságügyi területen zajló nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs program tagja. Fentiek mellett fontosnak tartják, hogy a „Bárczi” példaértékűen működjön, mind a speciális szükségletű hallgatói, mind a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő munkatársai tekintetében. 2016 decemberében második alkalommal ítélték a Karnak a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat, a fogyatékos/megváltozott munkaképességű munkavállalók karriermenedzsmentje területén végzett munkájáért külön díjban is részesült.

http://www.barczi.elte.hu/

 

Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT)

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa ernyőszervezetein keresztül a magyarországi fogyatékossággal élő személyek legszélesebb körét képviselik mind nemzeti, mind regionális és helyi szinten.

Tagszervezetei az alábbiak: az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Down Egyesület, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ),  a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE) és a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE).

A FESZT teljes jogú tagja az Európai Fogyatékosügyi Fórumnak. E munkáján keresztül képviseli a fogyatékos emberek érdekeit az európai uniós döntéshozatalban. A FESZT figyelemmel kíséri a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény végrehajtását, koordinálja az alternatív jelentés elkészítését és benyújtását az ENSZ Egyezmény Bizottságához. Hazai munkájában kiemelt területek az egyetemes tervezés, a fogyatékos lányok és nők, gyerekek, a nagy létszámú intézményekben élő fogyatékos személyek  kitagolása, valamint a foglalkoztatás. Tagja az Országos Fogyatékosügyi Tanácsnak, amelyen a kérdéseket össz-fogyatékossági szinten képviseli.

www.feszt.eu

 

Concurso ONCE

Iskolai érzékenyítő program, melyet 36 éve, 1984 óta minden évben meghirdetnek spanyol diákok számára. A kezdetek óta 5,500,000 diák, 41000 iskola és 120000 pedagógus vett részt a programban. A 8 és 18 év közötti diákok 4 kategóriában nevezhetnek, illetve van egy speciális kategória fogyatékossággal élő tanulók számára is. Minden kategóriában helyi, regionális és országos fordulót tartanak. A program megvalósítója az ONCE (Spanyol Vakok Nemzeti Szervezete), partnerei az ONCE Alapítvány, a GOOGLE és a CERMI (spanyol fogyatékos emberek ernyőszervezete).

https://www.concursoescolaronce.es/