Baksai Nóri

Mihez lenne kedve?

"30 éves vagyok, 5 éve egy budapesti bölcsiben dolgozom. Szabadidőmben szeretek lovagolni, táncolni, énekelni, kézműveskedni, olvasni. Nagyon szeretem a kutyusokat és azt is, ha fényképeznek. A diákokkal szívesen sütnék-főznék valamit, elmennék bulizni egy jó koncenrtre, vagy csak beszélgetnénk. Down szindrómám van."

Berke Mónika

Mihez lenne kedve?

"35 éves vagyok. Debrecenben lakom és dolgozom, de sokat utazom az országban mindenfelé. Van egy szépséges fekete vakvezető kutyám, Ales. 8 éves korom óta vagyok látássérült, vagyis teljesen vak. Ez semmiféle tevékenységben nem akadályoz. Szerepeltem a Vakvagányok c. játékfilmben, gyorsulási versenyeken is részt vettem, és a motorozás is nagy kedvenc. 10 évet az életemből a versenysportnak adtam, atlétikáztam. A versenyek kapcsán eljutottam sok országba: Anglia, Németország, Litvánia, Lengyelország, stb.

Az ELTE szociális munkás szakán szereztem diplomát, majd Budapesten kezdtem dolgozni a látássérültek érdekképviselete területén. 9 éve élek Debrecenben, ahova a szívem hozott le. Most itt dolgozom, szintén az érdekképviseletben. 2005 óta szervezek és tartok érzékenyítő programokat, képzéseket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szabadidőmben szívesen túrázok a hegyekben, a 20-25 Km-s távtól sem rettenek vissza, de a lazább kirándulásokat is nagyon szeretem. A tandembiciklizés is izgalmas lehetőség. Minden programra nyitott vagyok, szeretem az „őrültségeket”, az izgalmas lehetőségeket. A határaimat szoktam feszegetni.

Szívesen veszek részt sport programokban, régóta szeretnék jól megtanulni táncolni, de a mostani divattal és sminkeléssel is megismerkednék közelebbről.

Keressetek bátran, és együtt kitalálunk valami ütőset!"

Fórizsné Rózsa Margit

Mihez lenne kedve?

"Többféle végzettségem van, többek között szociálpedagógus és rehabilitációs mentor. Megváltozott munkaképességű vagyok, bal kezemet a Heine-Medine kór miatt kevésbé tudom használni, de sosem engedtem, hogy ez hátráltasson engem. Szabadidőmben festek, és verseket írok 9 éves korom óta. Három önálló verseskötetem jelent meg eddig. Szívesen részt vennék bármilyen közös kulturális programban, legyen az felolvasóest, kézműves foglalkozás, vagy közös alkotás."

Gál Enikő

Mihez lenne kedve?

"Jelenleg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében dolgozom, rehabilitációs mentorként. Pszichológus a végzettségem és álmom, hogy gyerekekkel foglalkozzam, pl. iskolapszichológusként. 4 éve vakvezető kutyával közlekedem. Borsnak hívják a kutyámat, mert kicsi volt és erős. Szabadidőmben önkénteskedem, egy segítőkutyás csapattal iskolákba, óvodákba járunk és megmutatjuk, hogy a kutyáink hogyan segítenek nekünk. Szeretek túrázni, kicsit tudok úszni, és úsztam már a kutyámmal együtt is. Biciklizni is szeretek, szívesen elmennék tandemmel egy kerékpáros túrára."

Oravecz Lizanka

Mihez lenne kedve?

"Oravecz Lizanka (38) vagyok, informatikus, autista tapasztalati szakértő, egyetemi hallgató. 32 évesen kaptam autizmus diagnózist. Korábban súlyos pszichiátriai kórképekkel kezeltek. Képességeimnek és korlátaimnak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnom a helyem a világban.
Jelenleg informatikusként dolgozom egy cégnél, és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirányú képzésén utolsó éves vagyok. Emellett önkéntesként dolgozom több autista érdekvédelmi csoportban, előadásokat tartok országszerte autizmus témakörben, valamint segítek a hozzám forduló szülőknek, érintetteknek. 
A Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) - két autistából álló apró munkaközösség – társalapítója vagyok, melyet Fekete Gy. Viktorral hoztunk létre. Az autizmust kívánjuk megismerhetővé tenni mind a benne és körülötte élők, mind pedig a nagyvilág számára.  Szeretek olvasni, kirándulni.

Autista vagyok annak minden hátrányával és előnyével. Szeretnék egyszer lovagolni, dobolni, bungee jumping-olni...."

Papp Eszter

Mihez lenne kedve?

"Hallássérültként is nagyon szeretek tervezgetni új dolgokat, ezeket szeretem megvalósítani. Nagyon érdekelnek a színek, a horgolás, és az elfeledett szakmák. (A képen látható farmerdzseki hátuljára is én terveztem a horgolt betétet.) Újabban nagyon érdekel az újrahasznosítás, hogy milyen dolgokat lehet készíteni, hogyan lehet átalakítani, és új funkciót adni valaminek, ami eredeti funkciójában már nem használható. Nagyon szívesen kézműveskedem. Szívesen megnéznék érdekes gyárakat pl. fonalkészítő, cipő-, vagy csokigyár. Nagyon nyitott vagyok, és viszonylag kevés dolog van, amire nem vagyok kapható. Horgolás, kézműveskedés, filmnézés, tervezgetések (ruha, ékszer), foci, futás, úszás, bicikli. Szívesen elmegyek újra a Láthatatlan Kiállítás egyik programjára. Mindenféle érdekes programokra szívesen megyek. Örömmel tanulok új dolgokat, kézműves dolgokat, közös kézműveskedésben is benne vagyok. A drámajátékokat is szeretem, akár a színjátszást is - ez egy kicsit nehezített lenne, de nyitott vagyok rá. Hangszereket is szívesen kipróbálok."

Szabó Móni

Mihez lenne kedve?

Evezésben és kirándulásokban szívesen vennék részt, értelmi sérült vagyok.

Turi Demeter

Mihez lenne kedve?

"A nevem Turi Demeter János, 2017-ben kerültem be a programba, idén is szívesen részt veszek benne.

33 éves vagyok, kisgyermekkorom óta asperger szindrómás. Mindenre nyitott vagyok, szeretek kipróbálni új dolgokat. Hobbim a kertészkedés, olvasás, segédmotorozás.

A program indulása óta 2 projektben voltam résztvevő csapattag, az elsővel, a Váci Piarista Gimnázium csapatával kiütéses győzelmet arattunk és megnyertük a madridi jutalom utat.

Legutóbb a Hidegkúti Waldorf Iskola diákjainak programjában szerepeltem, és kicsin múlott, hogy majdnem ismét a győztesek között lettem. 

Nekem a programban való szereplés kötelező érvényű.

Amelyik csapat meghív, oda megyek. Ha kell akár többhöz is."

Várnai-Kun Vera

Mihez lenne kedve?

"Látássérült vagyok születésem óta, de ettől az életemet ugyanúgy élem, mint bárki más. Végeztem felsőfokú tanulmányokat, szereztem két diplomát, majd kislányom születéséig dolgoztam. Ő most négy és fél éves. Gyermekem születése előtt rövidebb ideig jártam lovagolni, és néhányszor síeltem is. Szeretek színházba, koncertre járni. Szeretem a filmszinkronokat figyelni, nekem fontos a jó szinkron. Szeretek kirándulni, és figyelni a természet hangjaira. Egy jó könyv elolvasása is nagyon fel tud dobni. Szerintem ami diákoknak és látássérültként nekem is nagy élményt jelentene, az egy éjszakai vadles, vagy esetleg egy tavaszi madárgyűrűzés, vagy madárvonulás megfigyelése. Szívesen elmennék egy egynapos kirándulásra is, vagy tandemkerékpár túrára."

Vasas Móni

Mihez lenne kedve?

"Egy nagy áruház pékségében dolgozom, nagyon szeretem a munkám. Szívesen vennék részt kézműves programokban, beszélgetésekben, közös főzéseken, sporteseményeken. Értelmi sérült vagyok."