A Salva Vita Alapítvány 1993-ban jött létre, megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért dolgozik. Kiemelt célja a munkaerő-piaci esélyegyenlőség, és munkahelyi sokszínűség támogatása.

A Szerencsejáték Zrt. megkeresésére és felkérésére, a nemzeti lottótársaság pénzügyi és szakmai támogatásával az Alapítvány „Adj egy ötöst!” címmel először 2017-ben hirdetett pályázatot általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok számára. A 2018/19-es pályázati ciklusban már az ország 61 településén, 103 pályázó csapattal, 3.100 fő részvételével valósultak meg a programok, ezáltal közel 11 ezer személyhez ért el a kezdeményezés.

Az Alapítvány további projektjei:

  • A Munkahelyi Gyakorlat programban értelmi sérült fiatalok munkába állás előtt számos munkahelyet, munkatípust megismernek, megtanulják elfogadni a munkahelyi elvárásokat és megismerik a különböző munkahelyi kultúrákat.
  • Munkaközvetítő szolgáltatásuk fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedését támogatja. Segítenek felkészülni az álláskeresésre, állásinterjúra, illetve megtalálni az álláskereső végzettségének, tapasztalatának és egészségi állapotának megfelelő munkahelyet, munkakört.
  • Munkáltatók támogatása abban, hogy a náluk elhelyezkedő fogyatékossággal élő emberek beilleszkedése zökkenőmentes legyen. Az Alapítvány munkatársai segítséget nyújtanak a megfelelő ember kiválasztásában, jelen vannak a betanításnál, és kommunikációs tréningeket tartanak a leendő kollegáknak. A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását legjobban támogató munkáltatókat minden évben a Fogyatékosság-barát Munkahely díj odaítélésével ismerik el.
  • A Segítő Vásárlás program célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek közreműködésével készített minőségi termékek minél szélesebb vásárlói körhöz eljussanak.
  • A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetőséget erre.

Honlap: www.salvavita.hu