Az Adj Egy Ötöst! pályázat tavalyi nyertesei Madridba utaztak egy rövid nyári táborba, hogy különböző érdekes, szórakoztató és ismeretterjesztő programokon vegyenek részt hétvégén. A legnagyobb különlegességnek a World Blind Football Championship-en való részvétel (Vak Futball Világbajnokság) ígérkezik. Az élményekről a hétvége során rendszeresen beszámolunk. Tartsatok velünk ezen az utazáson, kövessetek minket és híreinket a Facebookon!

Az Adj Egy Ötöst! 2017-es díjátadó gáláján meglepetés-ajándékként sorsolt ki a tíz nyertes közül egy csapatot a Szerencsejáték Zrt. Fortuna a Váci Piar csapatának kedvezett, így az ő képviselőik utazhattak most Madridba. A váci Piarista Gimnázium diákjai, Luca, Vince, István és Levente tanárjuk (Péter), valamint autizmussal élő tapasztalati szakértőjük (Demeter) és a pályázat programvezetője (Kriszta) kíséretében spanyol testvérprogramunk, a Concurso ONCE pályázat nyerteseivel is találkoznak.

Nemrég hírt adtunk róla a Facebookon, hogy tanulmányúton voltunk Madridban, és az áprilisi út során némi bepillantást nyerhettünk spanyol testvérprogramunkba. A Concurso ONCE elnevezésű program és pályázat 35. éve működik Spanyolországban. A mostani résztvevők között minden évben vannak olyan gyerekek, akiknek már a szülei is részt vettek ebben az iskolai szemléletformáló programban.

A pályázatot létrehozó szervezet, az ONCE, és alapítványa 80 éve, 1938 óta a dolgozik egy befogadóbb és nyitottabb társadalom létrehozásán, és különböző attitűdformáló, az együttműködést, az ön- és egymás megértését segítő iskolai programokat, pályázatokat szervez. Mára elérték, hogy a fogyatékossággal élő spanyol gyerekek 98%-a „sima” szabványiskolában tanulhat. Mottójuk: „reinvent the school” – azaz gondoljuk újra az iskolát közösen, úgy, hogy az mindenki számára megfelelő legyen.

Nos, őket, és a spanyol pályázat nyerteseit látogatjuk és ismerjük meg közelebbről ezen a hétvégén. Az ONCE által szervezett programok fő eleme a World Blind Football Championship-en való részvétel (Vak Futball Világbajnokság), de a felejthetetlennek ígérkező utazáson lesznek különböző városnézések, múzeumlátogatások és vidámparki élmények is.

Az Adj egy ötöst! pályázat

Az Adj egy ötöst! programot működtető, idén 25 éves Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért, munkaerőpiaci elhelyezkedéséért dolgozik.

A pályázat egy attitűdformáló program; célja, hogy a résztvevő diákok személyes élményeken keresztül megismerkedhessenek fogyatékossággal élő (mozgásukban, látásukban, hallásukban, vagy értelmükben akadályozott felnőttekkel és gyerekekkel) emberekkel, és az ő történeteikkel, nehézségeikkel, sajátosságaikkal. A közösen átélt élmények életre szólóan meghatározhatják a résztvevők fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjeit, segíthetik természetes nyitottságuk megőrzését, annak érdekében, hogy a társadalom nyitott, toleráns, elfogadó, együttérző, és felelősen gondolkodó tagjai lehessenek.

Tavaly, a pályázat első évében összesen 75 érvényes pályázat érkezett az alapítványhoz, és az ország 38 településén zajlottak közös programok, melyekkel közel 5.000 diákot, pedagógust, szülőt és fogyatékossággal élő személyt sikerült megszólítanunk.

A programban partnereink a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, támogatónk a Szerencsejáték ZRt.