Az Adj Egy Ötöst! pályázat megvalósításaként együtt töltött nappal kapcsolatos élményeikről, tanulságairól, hatásáról – és a nyeremény sorsáról mesél az egyik nyertes pályázat (Váci Piarista Gimnázium) osztályfőnöke, Deákné Csete Zsuzsanna.

„A pályázattal kapcsolatban elsősorban a pénznyeremény keltette fel az érdeklődésemet. A program viszont sokkal többet adott, mint amire előzetesen számítottam. Olyan meghatározó élmény volt, hogy az együtt töltött nap végén már senkit nem érdekelt a pénzjutalom, csak az öröm, hogy mindennek részesei lehettünk.

A nap elején vendégeinket egy flashmobbal köszöntöttük, majd együtt Királyrétre utaztunk, ott főztünk vendégeinkkel, miközben felváltva hajtányoztunk. Ebéd után játszottunk, és egy nagyon meghitt beszélgetéssel zártuk a napot.

A legjobban ez a beszélgetés sikerült. Jó, hogy ezt záróeseménynek terveztük, mert addigra már – a nap folyamán - sikerült kicsit megismerkedni vendégeinkkel, és ennek köszönhetően egy nagyon őszinte és nyílt beszélgetés részesei lehettünk. Mindez tanulságos volt és megindító.

Az osztályközösségre nagyon építő hatású volt a pályázat megvalósítása: a program tervezése miatt többször kellett találkoznunk és időt töltenünk egymással iskolán kívül, nyáron is. Ahhoz, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön, kooperálnunk kellett, és ezek a együtt átélt élmények azóta is erősítik az összetartozásérzést a gyerekek között.

Nemcsak számomra, de a diákoknak is hatalmas élmény volt mindez. Ráadásul utána, ennek folytatásaként az egyik osztályfőnöki órán végignéztünk egy autizmussal élő amerikai hölgyről szóló filmet (film címe: Temple Grandin, egyébként az egyik tapasztalati szakértőnk, Piros Hajni ajánlotta). Talán ez a téma az, ami a leginkább köthető a mindennapjainkhoz, mert egyik diákom testvére Asperger szindrómás, illetve iskolánkban is egyre több autizmussal élő gyermek tanul.

A gyerekek arra szavaztak, hogy a pályázati pénzből olyan programokat fizessünk, amikre esetleg másképp nem lett volna keret. Már voltunk a Vígszínházban a "Pál utcai fiúk" előadáson, ahova a tapasztalati szakértőinket is meghívtuk. Hatalmas élmény volt mindannyiunknak! A lányok az osztályból azóta is emlegetik az előadást, és éneklik a dalokat belőle. Elmentünk paintball-ozni is, ami szintén nagyon nagy élmény volt. Tervezzük még, hogy elmegyünk az Aquaworldbe is.”