Olyan programterveket várunk, amelyek megvalósítása során a tipikus fejlődésű gyermekek, diákok és a fogyatékossággal élő résztvevők egyaránt jól érzik magukat, és ezeket az élményeket és tapasztalatokat szívesen megosztják másokkal is. A program akár egy „alternatív” osztályfőnöki óra, vagy egy közös kirándulás is lehet.

A pályázat feltételei:

 • programterv feltöltése 2020.február 28-ig
 • iskolai sarok („suli sarok”) kialakítása, melyet fotóval kell dokumentálni, és amelyhez a pályázat kiírója plakátot és szóróanyagokat is küld
 • programterv megvalósítása és a pályamű, beszámoló elküldése az adjegy[email protected] drive felületére 2020. április 30-ig
 • be- és kimeneti kérdőívek kitöltése és a szülő vagy gondviselő hozzájáruló nyilatkozata a kérdőíves felméréshez, amely a program hatását méri a résztvevő diákok körében
 • hozzájáruló nyilatkozat (felnőtt, hozzátartozó) fotózáshoz.

A pályázat célcsoportja:

 • pályázó osztályok a 10-19 éves korosztályból

A pályázáshoz szükséges:

 • csapatnév (rövid, 2-3 szavas fantázianév)
 • legalább egy mentoráló tanár (osztályfőnök, vagy szaktanár)
 • regisztráció a honlapon, és a részletes programterv feltöltése a regisztrációs felületre, illetve a program megvalósításának tervezett időpontja.

A regisztrációt követően olyan programterveket várunk, amelyek az alábbi szempontokat tartalmazzák:

 • a tervezett program részletes leírása
 • a közös tevékenység(ek) leírása
 • a program megvalósulásának helyszíne
 • a program tervezett időtartama (min. 1,5 óra, maximum egy tanítási nap)
 • a program időzítése, a megvalósítás pontos dátuma
 • a programról szóló beszámoló elkészítése (fotósorozat, maximum 5 perces kisfilm, hangfelvétel, riport, blog, egyéb szöveges dokumentum stb.)
 • hány fővel és milyen fogyatékossági csoport(ok)ba tartozó tapasztalati szakértővel tervezik a programot.

További információk:

A sikeres regisztrációt és a programterv feltöltését követően a szervezők felveszik a kapcsolatot a mentortanárokkal annak érdekében, hogy minden pályázó megfelelő segítséget kapjon a felkészülés és a megvalósítás során.

A Salva Vita Alapítvány a megvalósító osztályok tanárai számára a program ideje alatt összesen három különböző alkalommal 1-1 napos tréninget biztosít Budapesten, amelyek részleteiről a regisztrációt követően a szervezők tájékoztatást nyújtanak a jelentkezőknek. A vidékről érkezők számára utazási költségtérítést biztosítunk. Szükség esetén segítünk a tapasztalati szakértő bevonásában, aki maga fogyatékossággal élő személy, örömmel és érintettségéből adódóan hitelesen vesz részt a programban, segítve a szakszerű megvalósulást.

A diákok fogyatékossággal kapcsolatos attitűdváltozását az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakértőinek segítségével mérjük a program megvalósítása előtt bementi - majd a program zárását követően kimeneti kérdőívvel.

A program megvalósítása önerőből történik; amennyiben szükség van speciális eszközre, felszerelésre (pl.: csörgőlabda, kerekesszék stb.), a szervezők segítséget nyújtanak az eszközök beszerzésében, vagy információt adnak, hol lehet hozzájutni, bérelni.

Az előző évben pályázók új programtervekkel ismét pályázhatnak.

A pályaműveket egy szakmai zsűri pontozza. A zsűri 6 tagból áll, 2 fő a Szerencsejáték Zrt.-től, 2 fő az ELTE BGGYK-ról, 1 fő a FESZT részéről és 1 fő a Salva Vita Alapítványtól. A pályaművek értékelési szempontjairól az alábbi linken találtok részletes információkat. A független szakmai zsűri pontszámai alapján a 12 legkiemelkedőbb pályaművet 400.000 forinttal jutalmazzuk, a felkészítő mentortanárok pedig 50.000 ft értékű könyvvásárlási ajándékutalványban részesülnek.

A nyereményösszeg felhasználása nincs meghatározva, azzal nem kell elszámolni. A program egy közösségi, tapasztalati alapú szemléletformáló kezdeményezés. Célunk, hogy a megvalósult alkalmak túlmutassanak önmagukon, hosszú távú hatással legyenek a résztvevőkre. A díjazás a szervezők jutalma – az élményeiken túl – a befektetett munkájukért. Szeretnénk, ha olyan dologra költenétek, amelyből minden résztvevő egyaránt részesülne. Osztálykirándulás, közös élmény, következő évi program megvalósítása. A program hatásának követése érdekében a nyereményösszeg felhasználásáról élménybeszámolót kérünk a nyertes csapatoktól.