A pályázatra magyarországi felső tagozatos és középiskolás diákok csapatait várjuk.

Pályázni lehet bármilyen közös programmal, amin a diákok és egy (vagy több) fogyatékossággal élő ember vesz részt. Megvalósulhat iskolán belül vagy kívül is. Lehet ez „alternatív” osztályfőnöki óra, vagy akár egy közös kirándulás is. Olyan programterveket várunk, amelyek megvalósítása során a diákok és a fogyatékossággal élő ember egyaránt jól érzik magukat és ezt szívesen megosztják másokkal is. A programok megvalósulását valamilyen formában dokumentálni kell (fotó-sorozat, videofelvétel, szöveges dokumentum, stb.) és ez kerül a honlapon feltöltésre, kész pályaműként. A programokra való felkészülést és a megvalósulását a szervezők által biztosított szakértők (mentorok) segítik.

A pályázáshoz szükséges:

 • pályázó osztály (10-19 éves korosztályból)
 • csapatnév (rövid, 2-3 szavas fantázianevet érdemes kitalálni, lehetőség szerint ne az iskola neve legyen az, de természetesen utalhat arra.)
 • legalább egy mentoráló tanár (osztályfőnök, vagy pedagógus kolléga)
 • regisztráció a honlapon, és a részletes programterv feltöltése a regisztrációs felületre

A regisztrációt követően olyan programterv kerüljön feltöltésre, amely tartalmazza a következőket:

 • a tervezett program részletes leírása
 • mi a közös tevékenység
 • hol fog megvalósulni
 • a program tervezett időtartama (min. 1,5 óra, maximum egy tanítási nap)
 • mikorra tervezik a programot (a megvalósítás pontos dátuma a Salva Vita Alapítvánnyal való egyeztetés után dől el)
 • milyen formában tervezik dokumentálni a megvalósítandó programot (fotósorozat, max. 5 perces kisfilm, hangfelvétel, riport, blog, egyéb szöveges dokumentum, stb.)
 • hány fővel és milyen fogyatékossági csoportba tartozó tapasztalati szakértővel tervezik a programot

Természetesen lehetőség van saját környezetből választott tapasztalati szakértő(k) meghívására is!

A tapasztalati szakértők olyan fogyatékossággal élő emberek, akiknek rendszeresen részt vesznek érzékenyítő programokon, és nagy tapasztalatuk van abban, hogy érintettségükről beszéljenek. Az Adj Egy Ötöst programban lehetőség van arra is, hogy helyi tapasztalati szakértőket hívjanak meg a pályázók a programba, akik természetesen lehetnek gyermekek is.

 

További információ:

A sikeres regisztrációt és a programterv feltöltését követően a szervezők felveszik a kapcsolatot a mentortanárokkal. Így minden pályázó megfelelő segítséget kap a felkészülés és a megvalósítás során.

Az előző évben pályázók, új programtervekkel ismét pályázhatnak!

A program megvalósítása önerőből történik; amennyiben szükség van speciális eszközre, felszerelésre (pl.: csörgőlabda, kerekesszék stb.), a szervezők segítséget nyújtanak az eszközök beszerzésében, vagy információt adnak, hol lehet hozzájutni, bérelni.

A pályázó csapatok mentortanárai kétszer egynapos felkészítő tréningen vesznek részt Budapesten, melynek részleteiről a regisztrációt követően kapnak tájékoztatást. A vidékről jövők számára utazási költségtérítést biztosítunk.